Vil bli din korrespondent

Mandag 7. september lanserer Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) portalen Land i Latin-Amerika. ‒ Latin-Amerika blir stadig viktigere for Norge. Vi trenger derfor bedre kunnskap om regionen, mener Marianne Gulli, styreleder i LAG.

Pressemelding mandag 7. september 2015

LAG Norge lanserer nye landsider

Mandag 7. september lanserer Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) portalenLand i Latin-Amerika. Sidene inneholder oppdatert informasjon og analyser om den politiske og sosiale situasjonen i samtlige større latinamerikanske land, og skal oppdateres kontinuerlig med nyheter fra regionen.

‒ Håpet er at vi får et bedre, grundigere og mer nyansert bilde av Latin-Amerika i Norge, sier Marianne Gulli, styreleder i LAG.

LAG har de siste årene ønsket å løfte en debatt om norske mediers dekning av Latin-Amerika, og de nye landsidene skal være et korrektiv til disse. Samtidig håper Gulli at portalen kan bidra til å øke kunnskapen hos både journalister, studenter og interesserte i befolkningen generelt.

‒ Portalen er utformet slik at den passer både de som trenger grunnleggende kunnskaper, og for dem som ser etter siste nytt eller mer spesifikk informasjon. Vi står også klare med kilder i svært mange land, som kan gi oppdatert og fyldig informasjon, sier Gulli.

Haleheng             

Ingen norske mediehus har per dags dato permanente kontorer eller fulltidskorrespondenter i Latin-Amerika. Da NRK ved årsskiftet utvidet sitt korrespondentkorps, var det heller ikke denne gangen plass til en stemme fra São Paulo, Bogotá eller Mexico By.

Marianne Gulli tror den manglende tilstedeværelsen er den viktigste grunnen til at norske medier ikke klarer å fange opp de større politiske debattene som foregår i Latin-Amerika. Hun mener norske medier altfor ofte blir et haleheng for internasjonale, engelskspråklige mediehus.

 ‒ Guatemala har for eksempel vært åsted for massive protester gjennom hele sommeren, en stor folkebevegelse har krevd regjeringens avgang. Likevel var det først da internasjonale kanaler meldte at presidenten i landet hadde gått av at norske medier plukket opp saken, sier Gulli.

Lyspunkt

Latin-Amerikagruppene i Norge håper nå å kunne gjøre veien til den latinamerikanske virkeligheten kortere. Marianne Gulli understreker imidlertid at det også handler om egen innsats, og viljen til å satse over tid på en mer grundig dekning av regionen.

‒ Brasil er et godt eksempel på at slike satsninger bærer frukter. I forbindelse med fotball-VM og presidentvalget i fjor var norske journalister til stede i landet over lengre tid. De skaffet seg kilder, holdt seg kontinuerlig oppdatert gjennom et mangfold av nyhetskilder, og lærte landet å kjenne. Det står med andre ord ikke på evnen, men på viljen, avslutter Gulli.

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) er en partipolitisk uavhengig solidaritetsorganisasjon, som jobber for å spre informasjon om forholdene i Latin-Amerika og støtter de som jobber for en bedre framtid på kontinentet.

 

 

Kontaktpersoner

Marianne Gulli, styreleder i LAG Norge

Karoline Garnes, informasjons- og organisasjonsmedarbeider i LAG Norge,